Labels

Tuesday, February 2, 2010

Apa itu ADHD?

Apa itu ADHD?

Oleh Larry Silver, MD.

Sepanjang 40 tahun sebagai pakar psikiatri kanak-kanak dan orang dewasa, saya telah merawat ribuan kanak-kanak. sesetengah kes, saya berjaya membuat penilaian singkat tentang Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dan memberi rawatan yang sesuai.

Dalam kes yang lain pula, saya mengaku, saya kena memberitahu ibu bapa kanak-kanak itu bahawa masalahnya tidak jelas. Bukan kerana tidak cukup kepakaran atau kemahiran diagnostik, tetapi bidang psikiatri ini berbeza dengan bidang medikal yang lain.

Jika seorang kanak-kanak menghadapi masalah di sekolah, dia mungkin mengalami masalah kurang tumpuan (ADD atau ADHD) tetapi mungkin juga dia mempunyai masalah pembelajaran. Atau tekanan, Atau kerisauan. Ada ketika pula, ADHD mungkin hasil dari tekanan perasaan dalam keluarganya.

Jika ADHD itu sebahagian dari masalah klinikal, saya biasanya merawat dengan ubat-ubatan untuk ADHD. Kalau masalah berakhir di situ, baguslah. Tetapi dalam banyak kes, kaedah lain pula diperlukan untuk merawat masalah akademik, emosi atau masalah keluarga. Hanya selepas beberapa minggu atau bulan ianya bermula, barulah kesan dapat dilihat.

Saya faham kerisauan ibu bapa tentang rawatan medikal terhadap anak mereka. Saya sendiri berasa sedih apabila cucu perempuan saya, yang mengalami ADHD, perlu mengambil ubatan. Akhirnya kami bersetuju untuk dia mengambil ubat. Walaubagaimanapun, saya dapati ibu bapa akan merasa lebih selamat setelah mereka faham serba sedikit tentang "neurotransmitter", bahan kimia yang mengawal fungsi otak kita.

Bagaimana neurotransmitter bekerja?

Sebelum bercerita tentang bahan istimewa ini, biar saya terangkan sedikit mengenai anatomi otak.

Otak kita mengandungi berjuta sel yang dipanggil "neuron" yang dipadatkan dalam setiap bahagian otak. Setiap bahagian otak kita bertanggungjawab untuk sesuatu fungsinya yang tersendiri. Ada yang berfungsi untuk berkomunikasi dengan dunia luar, menterjemah penglihatan, pendengaran dan deria sensori lain bagi membantu kita apa yang perlu disebut dan dibuat. Ada pula bahagian otak yang bertugas berkomunikasi dengan bahagian dalaman badan kita - untuk mengawal fungsi anggota badan.
Untuk setiap bahagian otak melakukan tugasan masing-masing, ia perlukan satu "wiring" yang hebat. Otak kita bukanlah dipenuhi wayar, tetapi saluran atau jaringan ("neural circuits") yang membawa maklumat dari satu bahagian ke bahagian otak yang lain. Maklumat ini dapat dipindahkan dengan wujudnya "neurotransmitter" di mana para saintis sudah mengenalpasti 50 jenis yang berbeza dan ada lebih kurang 200 yang berlainan jenis. Setiap "neuron" menghasilkan "neurotransmitter" dan dilepaskan ke dalam kawasan mikroskopik antara neuron-neuron itu (dinamakan "synapse"), untuk merangsang sel bersebelahan (dan bukan yang sel yang lain) dalam menyebarkan maklumat.

Bagaimana "neurotransmitter" tertentu itu tahu neuron mana yang ia perlu bercantum, sedangkan terlalu banyak neuron yang ada di sekelilingnya? Setiap "neurotransmitter" mempunyai struktur molekul yang unik - seperti kunci, yang boleh "membuka" mangga/selak pada sel penerimanya. Apabila kunci berjumpa dengan selak yang sepadan, "neurotransmitter" itu akan bercantum dan merangsang neuron itu.

Dipetik dari: http://www.additudemag.com/adhd/article/1572.html

No comments:

Post a Comment

Sila beri komen yang membina dan berhikmah. Terima kasih didahulukan.