Labels

Sunday, October 13, 2019

Tip kesihatan Tun M

TIPS AWET SIHAT DAN AWET MUDA.
NASIHAT DARI TUN MAHATHIR

1. Bila umor sudah melebihi 70 tahun risiko penyakit alzheimer 10% atau lebih. Ketika itu pengidap menjadi nyanyuk banyak kehilangan daya ingatan. Fungsi2 otak semakin terganggu sehingga fungsi2 asas saperti buang air di tandas dan seterusnya istinjak pun sudah lupus dari ingatan. Nauzubillah, Ya Allah lindungilah aku dari penyakit tua dan segala keburukanya.

2. Sebenarnya sel2 otak iaitu neurons masih tumbuh bercambah serta berfungsi baik walau pun dengan meningkat umor dengan syarat orang berkenaan mengamalkan caragaya hidup yang sihat serta aktif fizikal dan mental (neuroplasticity). Rangsangan otak dilakukan dengan pembelajaran, maklumat dan aktiviti2 kemahiran. Walau pun telah wujud jutaan jalur2 maklumat dan sambungan2 synapses, masih ada ruang untuk peningkatan.

Otak kita saperti otot, menjadi lebih kuat jika kita beri exercise dan latihan.

Monday, October 7, 2019

Menyewa cabin di Water Park


Hoburne, Cotswold.
13 hingga 14 Sep 2019.



Kami sampai ke Cotswold sudah gelap.
Singgah di Oxford itu ternyata memakan lebih masa, matahari mengiringi hingga ke petang.

Friday, October 4, 2019

Layan peminat LFC

11 Sep 2019 Rabu
Anfield, Liverpool

Kami tiba di Stadium Liverpool pukul 1 tengah hari. Angin kuat sangat, mungkin kerana bandar ini tepi laut.

Sepatutnya kami hanya budget masa 1 jam saja di sini. Tapi kami mengambil lebih lama kerana Awen ada banyak cerita tentang team kesayangannya ini.

LFC menyambut ulangtahun ke 100 penubuhannya pada tahun ini.

Anfield, Liverpool

11 Sep 2019 Rabu
Liverpool 

Perjalanan dari Manchester ke Liverpool mengambil masa dalam 1 jam.
Bandar Liverpool dipenuhi bangunan dan rumah yang cantik-cantik. Sangat teratur dan dijaga rapi. Setiap sudut terasa cantik.

Ada dalam sejarah tentang Liverpool menjadi tempat kelasi kapal dari Malaysia yang pertama mendarat di sini, macam yang dipaparkan dalam filem Pulang.

Makan di Rump and Ribs

11 Sep 2019 Rabu

Dari Liverpool ke Manchester mengambil masa lebih kurang 1 jam.
Setibanya kami di Manchester sudah pukul 8 malam.

Terus mencari tempat makan tapi perlu bayar tempat parking dulu. Setiap ruang parking harus dibayar, tidak kira masa. Kerana ada cctv yang merekodkan aktiviti kita. Silap haribulan, saman akan menyusul.

Menyewa kereta

11 Sep 2019 Rabu

1020am Kami bertolak ke Manchester airport untuk ambil kereta sewa.
Deposit 25% sudah dibayar semasa booking online. Tiba di sini perlu lunaskan seluruh bayaran.
Setelah selesai proses bayaran, kamipun pergi mengambil kereta.

Inilah kereta kami untuk beberapa hari perjalanan sampai ke Brighton nanti.

Thursday, October 3, 2019

Inilah Manchester University


Pagi ni, Awen suapkan nasi untuk Balqis.
Sukalah dia!



Hari ni bermula dengan melawat kawasan uni.

Stadium Manchester City

Ke Stadium Manchester City

Selepas melawat stadium Man Utd, kami menaiki bas ke stadium bolasepak Man City pula.
Oleh kerana kesuntukan masa, kami hanya bergambar di luar stadium.
Senibina stadium ini agak menarik dan unik. Pembinaannya telah dibiayai oleh Etihad, kerana itulah stadium ini juga dikenali sebagai stadium Etihad.


Stadium Manchester United

Ke Stadium Manchester United

Menaiki bas ke stadium bolasepak Man Utd.
Kami bukanlah peminat bolasepak.
Namun kerana sudah menjejakkan kaki ke sini, bergambar sudah jadi perkara wajib.

Di kedai barangannya dijual bermacam jenis barangan.
Ada t-shirt, jersi dan ada juga tiket perlawanan akan datang.
Kami tidak sertai lawatan ke dalam stadium kerana bayaran yang mahal.
Cukup sekadar bergambar di sekitar stadium saja.

Persinggahan Arndale


10 Sep 2019 Selasa

11 pagi baru habis pusing-pusing uni.
Kami kemudian menaiki bas untuk ke Man United stadium. 

Dalam perjalanan, kami singgah dulu di Morrisons. Mencari sandwich. Light lunch hari ni.
Tempat ini berhampiran dengan shopping mall, Arndale dan Primark.

Di pusat bandar ini juga kami masuk ke shopping mall Arndale selepas melawat Man City stadium. Asalnya nak lihat tempat Hakeem bekerja tapi dia cuti hari tu. 

Kami mencari tempat solat kerana sudah lewat petang. Mujur ada Multi-faith prayer room. Jadi dapatlah bersolat di situ setelah Awen minta kunci dari penjaganya.

Ke Fakulti Geology


10 Sep 2019 Selasa

10 pagi Kami sampai ke Geology faculty.
Bermacam jenis batu batan ada di situ.
Awen buat sedikit briefing tentang apa yang dipelajarinya di situ.

Kami hanya seronok nak bergambar je. Hihihi!



Wednesday, October 2, 2019

Rumah tumpangan di Manchester


9hb Sep 2019 Isnin
Rumah tumpangan untuk sekeluarga

Seperti yang saya katakan sebelum ini, rumah tumpangan kami disewa oleh anak-anak Malaysia yang belajar di Manchester uni.

Kalau tidak silap, ada seorang dari empat penyewa itu yang masih berada di Manchester (tak balik bercuti) tetapi dia sanggup mengosongkan rumah untuk kami sekeluarga menggunakannya. Terima kasih banyak-banyak kepada tuan rumah yang baik hati itu.

Berangkat pergi ke UK


8 Sep 2019 Ahad
KLIA

830 malam kami bertolak ke KLIA. 
Nak tukar slipper Balqis supaya berjalan dengan kasut sukannya tapi dia tak nak. 
Begitu juga dengan bagpack baru untuk ke UK. Tak nak pindahkan barangn
ya ke beg baru.

Akhirnya bagpack polkadot merah putih yang sudah lusuh itu juga yang ikut ke UK. Slipper berjaya dibungkus dan masukkan ke dalam bagpack itu.
Rezeki dialah!

Mendarat di Manchester

9 Sep 2019 ISNIN

120 petang - kami mendarat di Manchester. Suasana di luar sejuk. 16 darjah Celsius.
Gerimis menyambut ketibaan kami.

Kami dapat VVIP treatment hari ni.
Alhamdulillah! Allah permudahkan.


Sunflower lanyard

Tuesday, October 1, 2019

Kembara keluarga


KEMBARA KELUARGA ke UK

Ini adalah kisah keluarga kami.
Satu pengembaraan yang sangat bermakna.

Syukur Allah beri rezeki untuk ke UK.

Thursday, July 11, 2019

Mencari lampin kain

Saya lebih mudah menyebut CD (cloth diaper).
Dalam Bahasa Melayunya, lampin kain.

Sudah beberapa tahun saya mencari lampin kain ni.
Asalnya saya sudah membeli lampin kain ketika Balqis berumur 12 tahun.
Siap customized lagi kerana sudah tak muat untuk guna lampin bayi tu.

Taklah beli banyak-banyak sebab sangka saya, Balqis tidak perlu memakai lampin lagi apabila dewasa.

Friday, March 22, 2019

Jaga badan dan kekal sihat

HARAP DIINGAT APA YANG DITAKUTI OLEH ORGAN2 KITA?

    Ginjal : Tidur lewat
    Paru² : asap (rokok)
    Hati : lemak
    Jantung : Masin
    Pankreas : Makan terlalu kenyang  
    Usus : Makan tanpa pantang
    Mata : Komputer/Media elektronik
    Hempedu : Tidak  sarapan.

Maka sayangilah tubuh anda! 

Friday, March 8, 2019

Kesan makan manis-manisan

Kuih muih, kek, nasi putih, mee dan gengnya, donut, burger adalah Karbo ringkas.
.

.
Apabila diambil 30-40 gram setiap kali makan, gula akan meningkat di dalam darah. Asalnya bekalkan tenaga.
.
Apabila tidak diguna untuk kerja kerja tulang empat kerat, ia bertukar menjadi lemak.
Lemak lemak dengan bangga akan berkumpul di perut. Boyot dan buncitkan bumper depan manusia. Rasa mengah mula menghimpit.
.

Wednesday, January 16, 2019

Petua kekal sihat

*INFO SIHAT*
      
1. Wanita dilarang menarik barang berat tapi harus menolak.
Juga elakkan membawa barang2 berat. Ini adalah kerana urat saraf wanita yg cepat lemah.      

2. Jalan 50 langkah memperbaiki tulang tubuh. Naik 20 anak tangga memperbaiki tulang lutut.

3. Rebus 10 helai daun salam dgn 2 gelas air, minum tiap hari selama 12 hari untuk menurunkan kolestrol dan darah tinggi.

Tuesday, January 8, 2019

Cara otak autism berfungsi

CARA OTAK AUTISM BERFUNGSI

Orang autism ni "single-minded", boleh buat/fikir satu benda saja pada satu-satu masa.
Tak seperti neurotipikal (orang normal) yang boleh "multi-task" (boleh proses banyak maklumat serentak pada satu-satu masa). Boleh buat banyak benda pada satu-satu masa.

Otak autism ni berbeza. Cara kami memproses maklumat berbeza. Kami memproses maklumat SATU DEMI SATU. Jika dipaksa juga (banyak maklumat serentak) boleh menyebabkan stress kerana bertentangan dengan cara otak kami bekerja. Itulah punca kami mengamuk, tantrum, lari sana-sini, menjerit dsb. Sebab kami stress, dan perlu redakan stress tu.