Labels

Sunday, December 21, 2008

Memupuk semangat sukarelawan (volunteerism)

Sebelum mengenali dunia orang kelainan upaya (OKU), saya amat jahil tentang keperluan mereka.

Hidup waktu itu hanyalah untuk kerja dan keluarga sahaja. Tidak terfikir untuk melibatkan diri dalam aktiviti sosial membantu mereka yang dalam kesusahan. Usaha saya untuk membantu orang lain hanyalah dengan membayar zakat dan bagi kaum keluarga pula, saya hanya menghulurkan sedekah di hari-hari kebesaran Islam.

Semangat sukarelawan (volunteerism) ini sebenarnya lahir dari sifat penyayang dan belas kasihan. Rasa tanggungjawab untuk melakukan sesuatu yang bermakna untuk orang lain. Rasa belas kasihan melihatkan kesusahan orang lain. Sifat ini tidak datang sendiri tetapi boleh dipupuk sehingga menjadi sebahagian dari hidup kita.

Kelebihannya:
- meningkatkan jati diri,
- meningkatkan keyakinan diri,
- mencambahkan nilai-nilai kemasyarakatan di hati anggota masyarakat,
- mewujudkan hubungan ikhlas sesama manusia.

Di negara kita juga, terdapat banyak pertubuhan bukan-kerajaan (NGO) yang bergerak atas nama sukarelawan. Adalah diharapkan lebih ramai lagi yang menceburkan diri dalam bidang ini kerana ia satu bidang yang mulia. Ada yang sanggup pergi ke luar negara meninggalkan keluarga tercinta demi membantu orang lain yang kesusahan.
Tangan yang di atas itu lebih baik dari yang di bawah.
Ini membawa maksud bahawa memberi itu lebih baik dari menerima. Memberi juga salah satu cabang menyuburkan sifat sukarewan dalam diri kita.

"Giving is better than receiving because giving starts the receiving process."
Terjemahannya, "Memberi adalah lebih baik dari menerima kerana memberi memulakan proses menerima." -- Jim Rohn

Ada banyak cara untuk memberi. Sekadar mengetengahkan beberapa contoh tindakan yang boleh kita ambil dalam memberi adalah:
- derma pakaian semasa bencana alam,
- derma wang ringgit kepada pusat jagaan , rumah kebajikan, masjid,
- hulurkan bantuan barang makanan, perubatan dan keperluan lain,
- belikan baju baru sebelum mula persekolahan atau perayaan,
- bantu tenaga kerja bergotong royong membersihkan kawasan sekitar.

Akupun tak ada, bagaimana mahu memberi?

Mungkin ada yang berfikir begitu. Apakah yang boleh kita beri jika kitapun tak berkecukupan?
Contoh-contoh di atas hanyalah sekadar pemberian material kepada yang memerlukan. Bagaimana dengan MASA kita? Adakah kita pernah memperuntukkan sekian banyak masa untuk kerja-kerja begitu? Selalunya itulah alasan kita, tak ada masa nak buat, tak sempat nak buat. Sedangkan kita tahu, masa itu juga adalah pemberian Allah untuk kita berbakti kepada dunia. Jadi fikir-fikirkanlah apakah jawapan kita nanti kepada Allah, bagaimanakah kita menggunakan masa kita?

Sebagai latihan memberi, semangat sukarelawan ini boleh diaplikasi untuk melayan ibubapa kita sendiri. Sebagai contoh, berapa jamkah dalam seminggu kita luangkan masa untuk ibubapa kita sendiri? Layanan bukan hanya dengan wang ringgit, tetapi cukuplah sekadar menelefon atau picit dan urut.

Selain itu, disiplin diri juga amat penting. Jika kita boleh membiasakan diri untuk memberi dalam jumlah yang kecil, maka akan lebih mudahlah kita memberi yang lebih besar. Memberi sepuluh sen, bagi seorang anak kecil, tentulah mudah. Yang penting memberilah secara berterusan. Bila berterusan, anak kecil yang kemudiannya menjadi jutawan akan berasa mudah untuk memberi satu juta ringgit.

Marilah kita berazam untuk lebih banyak memberi, dalam apa bentuk sekalipun.

No comments:

Post a Comment

Sila beri komen yang membina dan berhikmah. Terima kasih didahulukan.